Open Day: Γνωρίστε τους Προσκόπους της γειτονιάς σας!

Οι Πρόσκοποι σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανοίγουν τις Εστίες τους και σας περιμένουν να γνωρίσετε από κοντά τη μεγαλύτερη εθελοντική Κίνηση για νέους στη χώρα.

Το Σαββατοκύριακο 19-20 Οκτωβρίου 2019 σε συγκεκριμένες ώρες, τα δεκάδες Προσκοπικά Συστήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα σας υποδεχτούν για να γνωρίσετε το έργο και τις αξίες της Προσκοπικής Κίνησης, να παίξετε προσκοπικά παιχνίδια, να σας λυθούν όλες οι απορίες για τους Προσκόπους και να μάθετε γιατί να κάνετε το παιδί σας Πρόσκοπο.

Θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με τα Ενήλικα Στελέχη (Αρχηγοί & Υπαρχηγοί) των Προσκόπων κάθε γειτονιάς, οι οποίοι μέσω της Προσκοπικής Μεθόδου θα μεταφέρουν στο παιδί σας Αρχές και ιδανικά για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι Πρόσκοποι Αγίου Νικολάου, θα παίξουν ένα παιχνίδι πόλης την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, με ώρα έναρξης 10:00 π.μ. και τόπο συνάντησης (και κατάληξης) το θεατράκι της λίμνης Αγίου Νικολάου.

Στο Ηράκλειο, οι Πρόσκοποι θα βρίσκονται την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, 11:00-13:00 α) στη παιδική χαρά στον Καράβολα, β) στο προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας στον Μασταμπά, και γ) στο λόφο των Προσκόπων, στη Βίγλα.

Οι Πρόσκοποι Ιεράπετρας, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 16:00-19:00, θα σας περιμένουν στην εστία τους, που βρίσκεται στις οδούς Κύπρου & Καλημεράκη.

Στην Νέα Αλικαρνασσό, οι Ναυτοπρόσκοποι θα σας περιμένουν στη δική τους εστία, στο παρκάκι που βρίσκεται στις οδούς Μ. Ασίας & Θεοτοκοπούλου, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 μεταξύ 16:00-18:00.

Για περισσότερες πληροφορίες για το που υπάρχουν Προσκοπικά Συστήματα στην Ανατολική Κρήτη, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Προσκόπων Ανατολικής Κρήτης (pepak.sep.org.gr) ή καλέστε στο 2818101914.


Οι Κλάδοι μας…

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων λειτουργεί από το 1910 σε όλη την Ελληνική επικράτεια και σε πολλές Ελληνικές κοινότητες του Εξωτερικού. Απασχολεί παιδιά, εφήβους και νέους από 7 μέχρι 30 ετών που χωρίζονται σε τέσσερεις κλάδους ανάλογα με την ηλικία τους. Και οι τέσσερεις Κλάδοι λειτουργούν με την επίβλεψη και την ευθύνη εκπαιδευμένων ενηλίκων εθελοντών στελεχών που τους βοηθούν να ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα. Το Προσκοπικό πρόγραμμα καλλιεργεί την αυτενέργεια των παιδιών και την ενεργό συμμετοχή τους στη διοίκηση των Τμημάτων στα οποία ανήκουν.

Επιπλέον, αρκετά Προσκοπικά τμήματα, πέραν των καθιερωμένων Προσκοπικών δραστηριοτήτων, ειδικεύονται περισσότερο σε θέματα Θάλλασας ή Αέρα, αποτελώντας τις ειδικότητες Ναυτοπροσκόπων και Αεροπροσκόπων.

Κλάδος Λυκοπούλων

Παιδιά που συμπλήρωσαν το 7ο έτος της ηλικίας τους και είναι μαθητές της Β΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου μέχρι το αργότερο να συμπληρώσουν το 11ο και να πάνε στην ΣΤ΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, εντάσσονται στην Αγέλη Λυκοπούλων (Α.Λ.).

Τα μέλη της Αγέλης Λυκοπούλων ονομάζονται Λυκόπουλα. Για να ονομαστεί ένα παιδί Λυκόπουλο και να γίνει ενεργό Μέλος του Σ.Ε.Π. πρέπει να δώσει την Υπόσχεση του Λυκόπουλου.

Κλάδος Προσκόπων

Παιδιά που συμπλήρωσαν το 10ο έτος της ηλικίας τους και είναι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου και το αργότερο μέχρι να συμπληρώσουν το 15ο εντάσσονται στην Ομάδα Προσκόπων (Ο.Π.).

Στην Ομάδα Προσκόπων συνεχίζεται η διαπαιδαγώγηση, που άρχισε στην Αγέλη Λυκοπούλων.

Τα μέλη της Ομάδας Προσκόπων, αφού δώσουν την Υπόσχεση του Προσκόπου, ονομάζονται Πρόσκοποι. Ανάλογα δε την ειδικότητα του Συστήματος τους ονομάζονται Ναυτοπρόσκοποι ή Αεροπρόσκοποι.

Κλάδος Ανιχνευτών

Έφηβοι (αγόρια και κορίτσια) που συμπλήρωσαν το 15ο έτος της ηλικίας τους, μαθητές της Α΄ Τάξης του Λυκείου και το αργότερο μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο εντάσσονται στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ (Κ.Α.). Τα μέλη της Κ.Α. καλούνται ανιχνευτές. Ανιχνευτές μπορούν να γίνουν και έφηβοι 14-17 ετών, που δεν υπήρξαν Πρόσκοποι. Έφηβος, που για πρώτη φορά έρχεται στον Προσκοπισμό για να ονομαστεί και να γίνει ενεργό μέλος του ΣΕΠ, πρέπει να δώσει την Υπόσχεση του Προσκόπου.

Η διαπαιδαγώγηση, που παρέχει ο Προσκοπισμός στον Κλάδο των Λυκοπούλων και στον Κλάδο των Προσκόπων, συμπληρώνεται στον Κλάδο των Ανιχνευτών με την εντατική ανίχνευση του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής, καθώς και την προσφορά υπηρεσίας στο Κοινωνικό σύνολο, με στόχο την ανάπτυξη των ηθικών, πνευματικών, φυσικών και κοινωνικών ικανοτήτων των Ανιχνευτών, ώστε να βοηθηθούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους και να γίνουν υπεύθυνοι Έλληνες πολίτες χρήσιμοι την Πατρίδα και το Κοινωνικό σύνολο.

Προσκοπικό Δίκτυο

Το Προσκοπικό Δίκτυο λειτουργεί στο πλαίσιο του Προσκοπικού Συστήματος και είναι ισότιμο με τα άλλα τρία Τμήματα (Αγέλη Λυκοπούλων, Ομάδα Προσκόπων, Κοινότητα Ανιχνευτών).

Ο Σκοπός του Προσκοπικού Δικτύου είναι να δώσει ηθικό, πνευματικό και κοινωνικό στήριγμα στους νέους και στις νέες ηλικίας 18 – 30 ετών σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο ξεκίνημα του αγώνα τους στον στίβο της ζωής, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και υπεύθυνοι άνθρωποι και να έχουν ένα δημιουργικό ρόλο στην κοινωνία.

Που θα βρείτε το κοντινότερο σύστημα στην περιοχή σας…