Νέα Προσκοπική στολή

Αποδεικνύοντας πως αποτελούν «Κίνηση σε κίνηση», χιλιάδες ενήλικα στελέχη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π) αποφασίζουν με την ψήφο τους να αλλάξουν την παραδοσιακή Προσκοπική στολή και με ό,τι αυτή συνδέεται 106 χρόνια τώρα.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου γίνουν δεκτές για τα μέλη της παλιότερης εθελοντικής οργάνωσης νέων στην Ελλάδα, θα αποτελέσουν παρελθόν τα μπεζ πουκάμισα με τις επωμίδες, τα κοντά παντελόνια, οι κάλτσες, ακόμα και αυτά τα προαιρετικά σήμερα πλατύγυρα καπέλα.

Η πανελλήνια ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα ξεκινήσει τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου, θα διαρκέσει 15 ημέρες και το αποτέλεσμά της θα ληφθεί καθοριστικά υπόψη για τις επόμενες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο σχεδιασμός της νέας Προσκοπικής στολής περιλαμβάνει:

  •    Πουκάμισο με ιδιαίτερη σχεδίαση, χωρίς επωμίδες, με μια εσωτερική τσέπη και θυλάκια για συγκράτηση των μανικιών.
  •    Καπέλο τύπου τζόκεϊ μόνο για τα Λυκόπουλα, από ελαφρύ υλικό αντί του σημερινού από τσόχα.
  •    Σήματα που θα επανασχεδιασθούν με σύγχρονη αισθητική και συμβατότητα με τα χαρακτηριστικά της νέας εμφάνισης.

Η νέα Προσκοπική στολή που θα διακρίνεται για τα έντονα χρώματά της και τα σύγχρονα υλικά από τα οποία θα είναι φτιαγμένη, θα είναι πρακτική:

Στα Λυκόπουλα, το πουκάμισο αντικαθίσταται από μακρυμάνικη μπλούζα, με τρία πάνω κουμπιά, ώστε να διευκολύνει τα παιδιά στο φόρεμα.

Το παντελόνι είναι zip off διαιρούμενο, με αποσπώμενα μπατζάκια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν κοντό όσο και σαν μακρύ (δύο σε ένα).

Η ζώνη γίνεται ελαφριά συνθετική και δεν εμποδίζει σε έντονες δραστηριότητες (πεζοπορία, παιχνίδια κ.α.). Η πόρπη έχει ανάγλυφο το λογότυπο του Σ.Ε.Π.

Και οικονομική

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι η τιμή διάθεσης της προτεινόμενης Προσκοπικής εμφάνισης θα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη σημερινή.

Η πρόταση

Η πρόταση παρουσιάζεται σε τρεις εκδοχές, και τα ενήλικα στελέχη της Προσκοπικής Κίνησης θα εκφράσουν την άποψη τους για όλες τις κύριες και διακριτές απόψεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα διαδικασίας.

¨Ετσι και εφόσον οι ενήλικες αποφασίσουν να αλλάξει η Προσκοπική Στολή (αυτή θα είναι η πρώτη ερώτηση στην οποία καλούνται να απαντήσουν) θα επιλέξουν ανάμεσα στις παρακάτω τρεις εκδοχές:

Εκδοχή Α
Νέα Στολή ΠροσκόπωνΗ πρώτη εκδοχή

– Τα Λυκόπουλα φορούν κίτρινη μακρυμάνικη μπλούζα με τρία πάνω κουμπιά, στο χρώμα του σημερινού πουκάμισου.

– Τα υπόλοιπα μέλη των Τμημάτων (Πρόσκοποι – Ανιχνευτές και μέλη Προσκοπικού Δικτύου) και όλα τα ενήλικα στελέχη φορούν πουκάμισο, σε χρώμα μπλε, ενιαίο για όλους.

– Το Προσκοπικό μαντήλι και ο κρίκος παραμένουν ως έχουν.

– Όλοι φορούν παντελόνι zip off διαιρούμενο με αποσπώμενα μπατζάκια που μετατρέπεται σε κοντό και μακρύ, σε χρώμα σκούρο γκρι ανθρακί, με συνθετική ελαφριά ζώνη, που έχει ανάγλυφο το λογότυπο του Σ.Ε.Π.

– Δεν προβλέπονται κάλτσες.

– Το καπέλο του Λυκόπουλου γίνεται τύπου τζόκεϊ. Για τα μέλη των υπολοίπων τμημάτων και για τα ενήλικα στελέχη δεν προβλέπεται καπέλο.

   Εκδοχή Β
Νέα Στολή ΠροσκόπωνΗ δεύτερη εκδοχή

– Τα Λυκόπουλα φορούν κίτρινη μακρυμάνικη μπλούζα με τρία πάνω κουμπιά, στο χρώμα του σημερινού πουκάμισου.

– Οι Πρόσκοποι φορούν πουκάμισο, σε χρώμα πράσινο.

– Οι Ανιχνευτές φορούν πουκάμισο, σε χρώμα κόκκινο.

– Τα μέλη Προσκοπικού Δικτύου και όλα τα ενήλικα στελέχη φορούν πουκάμισο, σε χρώμα μπλε.

– Το Προσκοπικό μαντήλι και ο κρίκος παραμένουν ως έχουν.

– Όλοι φορούν παντελόνι zip off διαιρούμενο με αποσπώμενα μπατζάκια που μετατρέπεται σε κοντό και μακρύ, σε χρώμα σκούρο γκρι ανθρακί, με συνθετική ελαφριά ζώνη, που έχει ανάγλυφο το λογότυπο του Σ.Ε.Π.

– Δεν προβλέπονται κάλτσες.

– Το καπέλο του Λυκόπουλου γίνεται τύπου τζόκεϊ. Για τα μέλη των υπολοίπων Τμημάτων και για τα ενήλικα στελέχη δεν προβλέπεται καπέλο.

   Εκδοχή Γ
Νέα Στολή ΠροσκόπωνΗ τρίτη εκδοχή

– Τα Λυκόπουλα φορούν κίτρινη μακρυμάνικη μπλούζα με τρία πάνω κουμπιά και εναλλακτικά κίτρινη κοντομάνικη μπλούζα. Το χρώμα είναι το χρώμα του σημερινού πουκάμισου.

– Οι Πρόσκοποι φορούν πουκάμισο και εναλλακτικά κοντομάνικη μπλούζα. Και τα δύο είδη είναι σε χρώμα πράσινο.

– Οι Ανιχνευτές φορούν πουκάμισο και εναλλακτικά κοντομάνικη μπλούζα. Και τα δύο είδη είναι σε χρώμα κόκκινο.

– Τα Μέλη Προσκοπικού Δικτύου και όλα τα Ενήλικα Στελέχη φορούν πουκάμισο και εναλλακτικά κοντομάνικη μπλούζα. Και τα δύο είδη είναι σε χρώμα μπλε.

– Το Προσκοπικό μαντήλι και ο κρίκος παραμένουν ως έχουν.

– Δεν προβλέπεται παντελόνι. Στις δράσεις πόλης, φοράμε ένα μπλε τζην παντελόνι. Στις δράσεις υπαίθρου και σε γενικά σε δράσεις που απαιτούν σωματική κίνηση, φοράμε ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες της δράσης.

– Το καπέλο του Λυκόπουλου γίνεται τύπου τζόκεϊ. Για τα μέλη των υπολοίπων Τμημάτων και για τα Ενήλικα Στελέχη δεν προβλέπεται καπέλο.

Οι αλλαγές στην Προσκοπική στολή που σηματοδότησε εκατομμύρια νέους που υπήρξαν μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από την ίδρυση του το 1910 μέχρι σήμερα, εφόσον εγκριθεί θα αρχίσει να υλοποιείται από τον επόμενο Σεπτέμβριο και θα έχει ολοκληρωθεί σε βάθος δυο χρόνων.